Garwoliński Teatr Muzyczny “Od Czapy”

Tak to się zaczęło

W 2007 roku powstał amatorski Garwoliński Teatr Muzyczny Od Czapy. Urodził się z pasji do piosenki w dawnym stylu, gdzie równo ważne są tekst i muzyka, z zamiłowania młodych ludzi do śpiewania, w oparciu o prowadzącego Ognisko Muzyczne przy Domu Kultury w Garwolinie – Juliana Czaporowskiego, świetnego akompaniatora, pianistę i akordeonistę, a przede wszystkim człowieka o złotym sercu i nieskończonej cierpliwości. On to przygarnął młodzież, które w zamian zaczęło nazywać się Teatrem Od Czapy nie tylko z racji szalonych pomysłów, ale i osoby Juliana „Czapy” Czaporowskiego.

Pani Annie Żochowskiej przychodziły do głowy kolejne pomysły, pisała scenariusze, młodzież wybierała piosenki, było w porywach do 30-40 osób, zbieranych do konkretnego przedstawienia – projektu na miarę CSiK w Garwolinie.

Przez 4 lata grupa zaprezentowała publiczności, głównie garwolińskiej, m.in. dwa programy poświęcone Markowi Grechucie, tryptyk „Starsi Panowie – Reaktywacja”, „Koncert jesienny”„Piosenki do zadań specjalnych”, spektakl z przedwojenną muzyką filmową „Jak za dawnych lat”, spektakl w 2 częściach „Podróżni i Wędrowcy”, szereg programów patriotycznych, m.in. spektakl wystawiony z udziałem chóru miasta „Tutaj zostanę”, 11. 11. 2009 spektakl „Garwolak we Lwowie”, wykorzystujący przedwojenne i emigracyjne piosenki lwowskie; we wrześniu 2010 spektakl o Powstaniu Warszawskim „Gdzie jesteś moja Polsko?”, a 11 listopada 2011, z okazji stulecia harcerstwa spektakl „Podróż do źródeł”, o początkach skautingu w Polsce.

Od teatru po fundację

Ponieważ pomysłów nie ubywało i były coraz bardziej rozbudowane, pani Anna Żochowska wraz z Anną Rygier założyły Fundację „Sztafeta”, zarejestrowaną 28 marca 2012 r. Decyzję przyspieszył projekt Wspomnij Ziutka, poświęcony Józefowi Ziutkowi Szczepańskiemu, autorowi słów powstańczego hitu „Pałacyk Michla”. Została wydana płyta – jego wiersze wojenne dostały współczesną muzykę…

Fundacja prowadzi warsztaty muzyczne dla członków Teatru oraz tych, którzy chcieliby w nim występować, wspiera muzycznie uzdolnioną młodzież fundując stypendia, organizuje wyjazdy, koncerty i wystawy.

Zespół teatru

Kluczową osobą w teatrze jest Julian Czaporowski – prowadzący od lat ognisko muzyczne w CSiK. Zespół grupuje ludzi młodych, bardzo młodych i wiecznie młodych. Do tych ostatnich należą, oprócz wspomnianego już Mistrza Czaporowskiego, Małgorzata Godlewska, przygotowująca solistów wokalnie, dbająca o scenografię Regina Jurkowska-Siwecka, o oprawę taneczną Anetta Masolak-Banowska i Anna Żochowska, autorka scenariuszy i reżyser.

Grupa rozrasta się, każdy członek zespołu jest zarazem solistą. Do teatralnej rodziny należą 6-letnie dzieci, uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, studenci, ale także ci, którzy pracują, a nawet założyli już własne rodziny.