Najnowszy projekt muzyczny Fundacji Sztafeta

Będzie to wydawnictwo płytowe związane z Powstaniem Warszawskim. Powstańcze piosenki ułożone według kolejności powstawania tworzą żywą muzyczną historię walki i ludzi, którzy je pisali, słuchali i śpiewali w chwilach wytchnienia, a potem przechowali jak skarb dla następnych pokoleń. Ten projekt dociera do tego ukrytego skarbu i łącząc utwory znane z odkrytymi na nowo autentycznymi piosenkami oddziałów powstańczych, daje słuchaczowi pełny jak nigdy dotąd – wyśpiewany i zagrany – obraz powstańczej Warszawy.

Piosenki w nowych oryginalnych aranżacjach Dariusza Bafeltowskiego i i Dariusza Budkiewicza wykonują młodzi wokaliści Teatru Muzycznego Od Czapy, co dodaje waloru autentyzmu. Na koncertach „Śpiewajmy Żołnierzom Wolności” w sierpniu 2016 były już śpiewane piosenki z tego projektu, podobnie jak na ostatnim koncercie w studio Polskiego Radia im. Lutosławskiego, poświęconym gen. Brochwicz Lewińskiemu – „Wspomnienie Gryfa”, z którego relacja poniżej.

W projekt zaangażowani są muzycy:

• Dariusz Budkiewicz – bass,
  • Dariusz Bafeltowski – gitary,